TY - JOUR ID - 109791 TI - استفاده از نهال گواهی شده لازمه گذر از باغداری سنتی به صنعتی JO - مروج JA - MORAVEJ LA - fa SN - Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 1395 IS - 154 SP - 21 EP - 28 DO - N2 - نهال یکی از اولین نهاده های کشاورزی در ایجاد باغ های میوه است که سالها تیمار، نگهداری و رسیدگی بهآن برای داشتن باغ میوه که دارای بازده اقتصادی باشد، ضروری است. آلودگی به آفات و به ویژهبیماری های گیاهی از جمله مهمترین دلایل کاهش تولید در باغ ها بوده و در برخی موارد به نابودی کاملباغ منتهی می شود. تعدادی از این عوامل بیماری زا از طریق ادوات کشاورزی، خاک، باد، حشرات، پرندگان،حیوانات و انسان به باغ ها منتقل می شوند که در بسیاری از موارد در صورت استفاده از سموم شیمیایی یاروش های به باغی و به زراعی قابل درمان بوده و خسارات آنها قابل جبران است؛ اما تعداد دیگری از عواملبیماری زای مسری به دلیل فقدان اطلاعات کافی تولید کنندگان نهال و باغداران در مورد اهمیت و نحوهانتقال آنها، از طریق نهال به باغ منتقل می شوند که در بسیاری از موارد قابل درمان نبوده و تنها راه مقابله باآنها استفاده از نهال سالم و گواهی شده است. چنین بیماری هایی مهمترین عامل زوال باغ ها در دنیا بوده وبه همین دلایل، در کشورهای پیشرفته و تعدادی معدودی از کشورهای در حال توسعه دنیا، سیستم هایکنترل و گواهی نهال برای ساماندهی به تولید نهال گواهی شده سالم، اصیل و استاندارد، توسعه یافته است.مقاله حاضر به اهمیت این نوع بیماری ها در صنعت باغداری مدرن، چالش های موجود در تهیه و توزیعنهال گواهی شده و نیز فعالیت های انجام شده در این زمینه در دنیا و کشورمان می پردازد. UR - https://moravej.areeo.ac.ir/article_109791.html L1 - https://moravej.areeo.ac.ir/article_109791_67587d8280dc3ccdaeeb94007348be15.pdf ER -